- 相关推荐
关于天文学的托福阅读习题
从小学、初中、高中到大学乃至工作,我们都不可避免地要接触到练习题,做习题有助于提高我们分析问题和解决问题的能力。一份什么样的习题才能称之为好习题呢?以下是小编为大家整理的关于天文学的托福阅读习题,仅供参考,欢迎大家阅读。

天文学的托福阅读习题 1
第一道题目来自于TPO 8 Running Water on Mars
Paragraph 2: Outflow channels are probably relics of catastrophic flooding on Mars long ago. They appear only in equatorial regions and generally do not form extensive interconnected networks. Instead, they are probably the paths taken by huge volumes of water draining from the southern highlands into the northern plains. The onrushing water arising from these flash floods likely also formed the odd teardrop-shaped “islands” (resembling the miniature versions seen in the wet sand of our beaches at low tide) that have been found on the plains close to the ends of the outflow channels. Judging from the width and depth of the channels, the flow rates must have been truly enormous-perhaps as much as a hundred times greater than the 105 tons per second carried by the great Amazon river. Flooding shaped the outflow channels approximately 3 billion years ago, about the same times as the northern volcanic plains formed.
Question: According to paragraph 2, all of the following are true of the outflow channels on Mars EXCEPT:
A. They formed at around the same time that volcanic activity was occurring on the northern plains.
B. They are found only on certain parts of the Martian surface.
C. They sometimes empty onto what appear to have once been the wet sands of tidal beaches.
D. They are thought to have carried water northward from the equatorial regions.
解析:题干问的是原文关于“outflow channels”的描述。在真正考试中,把原文阅读完毕再去和选项比较会花费较多时间。因此,比较合理的做题顺序是,先读选项,然后拿选项和原文信息去比对。
A选项说的是outflow channel的形成时间和火山活动在北部平原的发生时间是相同的。快速浏览原文,只有在最后一句提到了它们的形成时间,说大概在30亿年前,about引导的时间状语很重要,补充说明了这一时间和北部火山平原形成的时间相同。A正确。
B选项说的.是火山形成的地点,只在火星表面的特定区域。看原文,第二句,说的是它们只在赤道区域出现。B也正确。
C选项说的是它们有时候会流到曾经的湿沙地上。原文在提到tidal beaches时,并没有提到这一信息,因此,C选项是不符合原文的。
D选项说的是河水从赤道(南)向北流动。和原文第三句话吻合:这些河流的走向是从南部高低到北部平原。
因此,本题的正确答案为C项。
第二道题目来自于 TPO 16 Planets in Our Solar System
Paragraph 4: Other dimensions along which the two groups differ markedly are density and composition. The densities of the terrestrial planets average about 5 times the density of water, whereas the Jovian planets have densities that average only 1.5 times the density of water. One of the outer planets, Saturn, has a density of only 0.7 that of water, which means that Saturn would float in water. Variations in the composition of the planets are largely responsible for the density differences. The substances that make up both group of planets are divided into three groups-gases, rocks, and ices-based on their melting points. The terrestrial planets are mostly rocks: dense rocky and metallic material, with minor amounts of gases. The Jovian planets, on the other hand, contain a large percentage of the gases hydrogen and helium, with varying amounts of ices: mostly water, ammonia, and methane ices.
Question: Paragraph 4 mentions which of the following as a reason why terrestrial planets are dense?
A. They are made up of three groups of substances.
B. They are composed mainly of rocky and metallic materials.
C. They contain more ice than Jovian planets.
D. They contain relatively small amounts of water.
解析:题干问的是类地行星密度较大的原因。那我们只需将做题重点锁定在原文描述“density”的信息上即可。原文中含有density的句子,第一句在说类地行星的密度和其他行星的密度比。第二句说的是土星密度。第三句说到行星结构的不同影响着密度的不同。后面进一步阐释组成行星的物质:气体,岩石以及冰。接着又提到类地行星主要由岩石组成。显然,这就是它密度大的原因。综合比较,应该选B。
天文学的托福阅读习题 2
if the salinity of ocean waters is analyzed, it is found to vary only slightly from place to place. nevertheless, some of these small changes are important. there are three basic processes that cause a change in oceanic salinity. one of these is the subtraction of water from the ocean by means of evaporation conversion of liquid water to water vapor. in this manner, the salinity is increased, since the salts stay behind. if this is carried to the extreme, of course, white crystals of salt would be left behind.
the opposite of evaporation is precipitation, such as rain, by which water is added to the ocean. here the ocean is being diluted so that the salinity is decreased. this may occur in areas of high rainfall or in coastal regions where rivers flow into the ocean. thus salinity may be increased by the subtraction of water by evaporation, or decreased by the addition of fresh water by precipitation or runoff.
normally, in tropical regions where the sun is very strong, the ocean salinity is somewhat higher than it is in other parts of the world where there is not as much evaporation. similarly, in coastal regions where rivers dilute the sea, salinity is somewhat lower than in other oceanic areas.
a third process by which salinity may be altered is associated with the formation and melting of sea ice. when seawater is frozen, the dissolved materials are left behind. in this manner, seawater directly beneath freshly formed sea ice has a higher salinity than it did before the ice appeared. of course, when this ice melts, it will tend to decrease the salinity of the surrounding water.
in the weddell sea, off antarctica, the densest water in the oceans is formed as a result of this freezing process, which increases the salinity of cold water. this heavy water sinks and is found in the deeper portions of the oceans of the world.
1. What does the passage mainly discuss?
A.the elements of salt
B.the bodies of water of the world
C.the many forms of ocean life
D.the salinity of ocean water
2. The word this in line 5 refers to
A.ocean
B.evaporation
C.salinity
D.crystals
3. According to the passage, the ocean generally has more salt in
A.coastal areas
B.tropical areas
C.rainy areas
D.turbulent areas
4. All of the following are processes that decrease salinity except
A.evaporation
B.precipitation
C.runoff
D.melting
5. Which of the following statements about the salinity of a body water can best be
inferred from the passage?
A.the temperature of the water is the most important factor.
B.the speed with which water moves is directly related to the amount of salt.
C.ocean salinity has little effect on sea life.
D.various factors combine to cause variations in the salt content of water.
6. The word altered in line 16 is closest in meaning to
A.determined
B.changed
C.accumulated
D.needed
7. The world it in line 18 refers to
A.sea ice
B.salinity
C.seawater
D.manner
8. Why does the author mention the weddell sea?
A.to show that this body of water has salinity variations
B.to compare antarctic waters with arctic waters
C.to give an example of increased salinity due to freezing
D.to point out the location of deep waters
9. Which of the following is not a result of the formation of ocean ice?
A.the salt remains in the water.
B.the surrounding water sinks.
C.water salinity decreases.
D.the water becomes denser.
【天文学的托福阅读习题】相关文章:
托福阅读理解练习题05-12
与天文学相关的托福词汇02-04
托福阅读理解强化练习题01-07
托福阅读模拟练习题201703-02
2017年托福阅读练习题02-04
备考托福阅读必做练习题12-31
2017托福阅读考试练习题03-21
托福考试阅读练习题03-24
2017年托福备考阅读精选练习题05-18