职称英语

职称英语阅读理解常考考点

时间:2024-09-05 22:00:16 海洁 职称英语 我要投稿
  • 相关推荐

职称英语阅读理解常考考点

  从以往的考试中我们知道职称英语的考试难度不断增加,为了帮助考生提早备考通关,小编精心整理出一套职称英语阅读理解常考考点,小伙伴们阅后记得分享哦。

职称英语阅读理解常考考点

  一、转折

  转折是出题人最常用的考点,有时一篇文章后面的三个至四个题目与原文中含有转折的句子有关,如下面文章就有四个题目的答案在原文含有but的句子中。所以,看原文和做题时都要时刻关注含有转折的句子。

  例如:下面文章最后一段:

  The new smart structures could be very expensive to build. However, that would save many lives and would be less likely to be damaged during earthquakes.

  对应题目:

  The smart buildings discussed in the passage ________.

  A. would cause serious financial problems

  B. would be worthwhile though costly

  C. would increase the complexity of architectural design

  D. can reduce the ground vibrations caused by earthquakes

  当时不少同学只看到第一句话(新型建筑造价很高),就马上选择A选项,殊不知however引出的这句话才是真正的考点。第二句话是说“新型建筑可以在地震的时候挽救很多人的生命,更不容易被损坏”,据此意,正确答案应该选B项。从上面的例子中我们应该意识到原文中转折的意义了。因此考生阅读原文时尤其要注意转折的提示词,主要有:but,however,yet,on the contrary。

  二、数字

  涉及数字的题目要求考生能利用题干中的时间、数字在原文中定位找答案;能根据原文中的数字进行简单计算。职称考试中的计算一般要根据两个或三个数字得出计算结果;有时原文中会把涉及计算的某一个数字用考生容易忽视的文字给出,其他的数字则用比较明显的阿拉伯数字给出。考生要注意挖掘隐性信息。例如,下面文章,原文第二段中出现如下信息:

  ... In 1862 Congress authorized two western railroad companies to build lines ... Actual work on this project began four years later ... In 1869 they met at a place called Promontory ...

  对应题目:

  The construction of the transcontinental railroad took ________.

  A. 9 years B. 7 years C. 4 years D. 3 years

  不少考生只关注到原文中以阿拉伯数字形式给出的1862和1869,而忽视了以文字形式给出的“four years later”,误选B项,正确答案为D项。

  三、举例

  涉及例子的题目,通常是问某个例子说明什么。此时原文中的例子本身往往可以跳过不看,只需关注例子前后总结说明性的句子,因为举例只是给一定的观点提供证据而已。例如,下面文章后面的第一个题目这样问:

  The author uses the example of the robot in space exploration to tell us ________.

  A. the differences between robots and men

  B. the reason why men need to sleep

  C. about the need for robots to save power

  D. about the danger of men working at night

  从题干的分析便可知道,此题是考一个例子说明什么,因此看原文时只需看该例子前后结论性的话。在可以看懂结论性句子的前提下,有关robot这个例子本身的内容便可以不看了。另外,还有一点值得注意的是,问例子说明什么,有关例子本身的选项,就不大可能为正确答案,因为它只是一个论据,正确答案一定是超越论据的结论。

  四、因果

  很多以因果关系为考点的题目,会在原文中出现表示因果关系的提示词,常用的有以下这些:名词basis,reason,result;介词because,for,since;连词therefore;动词lead to,result in,result from;总结性词组all this,that is why,for these reasons。

  五、比较

  原文中的比较也是重要考点,但职称考试阅读部分中的比较更多的是出现在干扰选项中。含有绝对意义的比较(主要指first,major和none)以及惟一性的比较(主要指only)的选项大都是干扰选项。

  六、段落首末句

  职称考试阅读部分段落的首末句往往能概括本段的主题,是本段的重点所在,所以经常被考到,尤其是段落的首句。

  关于职称英语阅读理解常见提问方式

  1.有关主旨题的提问方式:

  1) The main(主要的)idea(思想,主意)of this passage(文章) is…

  2)Which of the following(下列的)statements(句子)best expresses

  (表达) the main idea of the passage?

  3) The passage mainly discusses(讨论)…

  4)This passage mainly deals with(涉及)…

  5) The author’s purpose(意图) in writing this passage is…

  6)What is the passage mainly about?

  2.有关细节题的提问方式:

  1)Some people do sth. because ____________?

  2)According to the passage, we can know that ___________.

  3)What … ? Which … ? Who (Whom) … ? When (What time)…

  4)Which of the following statements is true except...??

  Which of the following statementsis not mentioned??

  Which of the following is mentioned??

  Which of the following statements is NOT TRUE??

  3.有关词语释义题的提问方式:

  1) The word “…”in line(行)… refers to(指)…

  2) In paragraph 4,“ it ” refer to (means)………

  4.有关推理判断题的提问方式:

  1) It can be inferred(推断) from the passage that….

  2) Which of the following can be inferred?

  3) It can be concluded (结论) from the passage that … .

  5.有关作者观点意图题的提问方式:

  1) The author’s main(主要的)purpose(目的) in this passage is….

  2) The author’s purpose of writing this passage is….

  3) In this passage the author’s attitude(看法)could best..

  4) The author’s main thought(思想) is that…

  职称英语阅读理解试题

  The Smell of Money

  For many years large supermarkets have been encouraging us to spend money by pumping the smell of freshly-baked bread into their stories. Now Dale Air, a leading firm of aroma (香气) consultants, has been approached by Barclay"s Bank to develop suitable artificial smells for their banks. Researchers have suggested that surrounding customers with the “smell if money” will encourage them to feel relaxed and optimistic and give them added confidence in the bank"s security and professionalism.

  But before a smell can be manufactured and introduced into banks" air conditioning systems. It must be identified and chemically analyzed, and this has proved to be difficult. The problem is that banknotes-and coins tend to pick up the smell of their surroundings. So cash that has been sitting in a cash register at a fishmonger"s (鱼贩) will smell of fish, and banknotes used to pay for meals in restaurants will tend to smell of food.

  It may be a challenge, but aroma experts have little doubt that the use of artificial smells can be an effective form of subconscious advertising. Lunn Poly, a British travel company, introduced the smell of coconuts (椰子) into its travel agencies and saw a big increase in spending by holiday makers. Many cafes now have electric dispensers (自动售货机) that release the smell of freshly roasted coffee near their entrances, subtly encouraging customers to come in and have a drink or snack. Even prestigious car maker Rolls-Royce has been spraying the inside of its cars to enhance the smell of the leather seats.

  “The sense of smell is probably the most basic and primitive of all human senses,” explains researcher Jim O"Rordan. “ There is a direct pathway from the olfactory (嗅觉的) organs in the nose to the brain.” It is certainly true that most people find certain smells incredibly strong, stringing memories and feelings in a way that few other stimulants (刺激物) can rival. It is a phenomenon marketing consultants have long recognized, but until recently have been unable to harness. “We"ve made great progress but the technology of odour production is still in its infancy,” says O"Riordan, “Who knows where it will take us.”

  1. Artificial smells have NOT been used in ___________.

  A cafes

  B banks

  C travel agencies

  D supermarkets

  2. Researchers believe that introducing the “smell of money” into banks will encourage people___________.

  A to spend money

  B to feel confident about banks

  C to earn more money

  D to withdraw money from banks

【职称英语阅读理解常考考点】相关文章:

2023职称英语阅读理解备考技巧12-24

2023年全国职称英语阅读理解答题技巧07-06

英语阅读理解题09-22

初三英语阅读理解06-14

中考英语阅读理解及解析03-25

高三英语阅读理解06-08

英语阅读理解带翻译03-21

带翻译大学英语常考词汇11-14

2022中考英语阅读理解诶考前练习题11-18

中考英语听力常考词汇归纳04-12