- 相关推荐
2025年CATTI三级笔译考试练习题及答案
在平时的学习、工作中,我们最熟悉的就是练习题了,只有多做题,学习成绩才能提上来。学习就是一个反复反复再反复的过程,多做题。一份什么样的习题才能称之为好习题呢?下面是小编为大家整理的2025年CATTI三级笔译考试练习题及答案,欢迎大家借鉴与参考,希望对大家有所帮助。

CATTI三级笔译考试练习题及答案 1
第1题
Which of the following is NOT a type of phytoplankton?
A Green algae. B Diatoms. C Blue-green algae. D Amoeba.
【正确答案】:D
【答案解析】 [分析] 是非题型。 见文章第二段第一句:Marine phytoplankton (Greek for "plant wanderers")are microscopic singlecelled plants that include diatoms, dinoflagellates, coccolithophorids, green algae, and blue-green algae, among others.说明海洋浮游生物包括:A.Green algae 绿藻;B.Diatoms 硅 藻属;C.Blue-green algae 蓝绿藻;等等。选项 D.“Amoeba 阿米巴虫”不包 括在内,所以是答案。
第2 题
The growth of phytoplankton is often limited by the availability of ______.
A oxygen B hydrogen C nitrogen D carbon dioxide
【正确答案】:C
【答案解析】[分析] 细节题型。 见文章第二段第二句:The growth of these organisms, which photosynthesize light, depends on a delicate balance of nutrient enrichment via vertical mixing, which is often limited by the availability of nitrogen and light.所以选项 C 正确。
第3题
The main idea of this passage is that ______.
A light causes sea color B sea coloration is varied because of a combination of length of light waves and microscopic plant life and silt C microscopic plant life causes sea color D water composition causes sea color
【正确答案】:B
【答案解析】 [分析] 主旨题型。 阅读全文得知,海水颜色的变化是由许多因素决定的;包括选项 A、C、D, 而选项B 是它们的综合,所以是答案。
第4题
The United States government publishes guidelines for appropriate nutrient intakes. These are known as the Recommended Dietary Allowances (RDAs) and are updated regularly based on new research in nutrition. RDAs are suggested amounts of calories, protein, and some minerals and vitamins for an adequate diet. For other dietary substances, specific goals must await further research. However, for the U.S. population as a whole, increasing starch and fiber in ones diet and reducing calories (primarily from fats. sugar, and alcohol) is sensible. These suggestions are especially appropriate for people who have other factors for chronic diseases due to family history of obesity, premature heart disease, diabetes, high blood pressure, and high blood cholesterol, or for those who use tobacco. Snacks can furnish about one-fourth of the calorie requirements among teenagers. Those snacks should also provide much of the days allowances for protein, minerals, and vitamins. Sandwiches, fruit, and milk make good snacks for active teenagers. Food from the food pyramid may be part of any meal. A grilled cheese sandwich or a bowl of whole-grain cereal is just as nutritious in the morning as it is at noon. In addition, a good breakfast consists of any foods that supply about one-fourth of the necessary nutrients for the day. The passage directly states that most of the U.S. population should increase their intake of ______.
A protein B fats C starch and fiber D sandwiches
【正确答案】:C
【答案解析】 [分析] 细节题型。 见文章第一段倒数第二句:However,for the U.S. population as a whole, increasing starch and fiber in ones diet and reducing calories (primarily from fats, sugar, and alcohol) is sensible.选项 C 正确。
第5 题
A good breakfast should supply about what percentage of the necessary nutrients for the day?
A One-half. B One-third. C One-fourth. D Less than one-fourth.
【正确答案】:C
【答案解析】 [分析] 细节题型。见文章最后一句:good breakfast consists of any foods that supply about one-fourth of the necessary nutrients for the day. 选项 C 正确。
第6题 The passage implies which of the following?
A The time of day when food is consumed affects its nutritive value. B Different foods can be combined to increase total nutrition value. C It can be detrimental to your health to eat breakfast foods later in the day. D When food is eaten has no bearing on its nutritive effects.
【正确答案】:B
【答案解析】 [分析] 推断题型。本文第一段第一和第三句介绍:美国政府公布了饮食中合理慑入营养的指导,且建议要有合理的热量、蛋白质、矿物质和维生素的摄入量;文章第二段第四句 Food from the food pyramid may be part of any meal.说明每顿饭都是由食 物金字塔里的食物构成的。由此推出摄取不同的食物可增加营养价值,选项B正确。
第7 题 Why are RDAs regularly updated?
A New discoveries in the science of nutrition are constantly being made. B Americans diets are constantly changing.
C As people age, their nutritional needs change. D Very little is currently known about nutrition.
【正确答案】:A
【答案解析】 [分析] 细节题型。从文章第二句(These are known as the Recommended Dietary Allowances(RDAs)and are updated regularly based on new research in nutrition. )得知 RDAs 会根据营养学卜的新发现经常更新推荐的日摄食量。所以“推荐的日摄食量经常更新的原因是营养学上经常有新的发现”,选项A正确。
第8 题
In this passage RDAs refers to ______.
A types of vitamins B types of protein C types of minerals D amounts of energy, protein, vitamins, and minerals
【正确答案】:D
【答案解析】 [分析] 细节题型。见文章第三句: RDAs are suggested amounts of calories, protein, and some minerals and vitamins for an adequate diet.选项 D 正确,选项 A、B、C 都不全面。
第9题
One implication in this passage is that ______.
A all RDAs have been established B not all RDAs have been established yet C its not important to know RDAs D RDAs are necessary only for sick people
【正确答案】:B
【答案解析】[分析] 推断题型。 见文章第二句:These are known as the Recommended Dietary Allowances(RDAs)and are updated regularly based on new research in 模考吧 www.mokaoba.com nutrition.可知 RDAs 要经常更新,所以选项A不对,选项C、D也披排除:只有选项 B 正确。
第10 题
The reduction of calories in the diet is particularly good for people who suffer from ______.
A obesity B premature heart disease and diabetes C high blood pressure and cholesterol levels D all of the above
【正确答案】:D
【答案解析】 [分析] 细节题型。 见第一段最后一句:These suggestions are especially appropriate for people who have other factors for chronic diseases due to family history of obesity,premature heart disease, diabetes, high blood pressure, and high blood cholesterol, or for those who use tobacco.选项 A、B、C 三个 选项都提及到,但只有选项 D 最全面,所以 D 正确。
第11题 The most popular organic gem is the pearl. A pearl is the response of a marine mollusk to the presence of an irritating impurity accidentally introduced into its body; a cultured pearl is the result of the intentional ion of a mother-of-pearl bead into a live mollusk. Whether introduced accidentally or intentionally, the pearl-making process is the same: the mollusk coats the irritant with a substance called nacre. Nacre is composed chiefly of calcium carbonate. Because very few natural pearls are now on the market, most pearls used in free jewelry are cultured. These include "Biwa" pearls and most other freshwater pearls. Cultured pearls are not easily distinguished from natural pearls except by an expert. Which of the following people could tell the difference between a cultured pearl and an organic pearl?
A Scuba diver. B Fisherman. C Jeweler. D Clerk.
【正确答案】:C 【答案解析】 [分析] 细节题型。 见文章最后一句:Cultured pearls are not easily distinguished from natural pearls except by an expert.只有专家才能区分出天然珍珠和人工培 育的珍珠。珠宝商当然应是这类专家,所以选项 C 正确。A.Scuba diver 戴水 肺的潜水员 B.Fisherman 渔民和 D.Clerk 职员当然不是鉴别珠宝的.行家了。
第12 题
What is the chief component of nacre?
A Sand. B Bead. C Calcium carbonate. D Biwa.
【正确答案】:C
【答案解析】 [分析] 细节题型。 见文章第四句:Nacre is composed chiefly of calcium carbonate.选项 C.Calcium carbonate(碳酸钙)正确。
第13题 The difference between a pearl and a cultured pearl is the nature of the ______.
A color B introduction of the irritating impurity C coating material D irritating impurity
【正确答案】:B
【答案解析】 [分析] 细节题型。 文章第二句(A pearl is the response of a marinea live mollusk. ) 指出:天然珍珠中的刺激性的杂物是偶然进入体内的(accidentally introduced into its body);而人工培育的珍珠中的杂物是人为加入的(the intentional ion);所以选项 B 正确。
第14题 Nacre is a substance that is ______.
A mechanically manufactured B the result of laboratory testing C organically secreted by the mollusk D present in the chemical composition of freshwater pounds
【正确答案】:C
【答案解析】 [分析] 推断题型。 文中第三句(Whether introduced accidentally or intentionally, the pearl-making process is the same: the mollusk coats the irritant with a substance called nacre.)说明无论是天然珍珠还是人工:养殖的珍珠,它们 的形成过程是一样的:贝类用一种被称之为珍珠质的物质将刺激性的杂物包裹 住。由此推断出珍珠质 nacre 是贝类 the mollusk 滋生分泌出的,所以选项 C 正确。
第15题 The main idea in this passage is that ______.
A most marketable pearls are cultured because nature does not produce enough of its own to satisfy the market B cultured pearls are of a higher quality than natural pearls
C there are two major methods of pearl-making D a natural "drought" of pearl production is taking place
【正确答案】:C
【答案解析】 [分析] 主旨题型。 阅读全文可知本文介绍了珍珠有天然和人工养殖两种形成方式,所以选项 C 正确。
CATTI三级笔译考试练习题及答案 2
At 51, Cathy McDonnell wanted to put her Oxford physics degree and former experience crunching data at Qinetiq to better use. She had worked part-time in a school for several years while her three children were young, but she wanted to get back into the corporate world.
Several applications later, all for jobs in her former field of defence, she was getting nowhere. Then a friend told her about “returnships”, a form of later-life work experience that some companies are experimenting with to help older people — mainly women — return to work, often after breaks to care for families.
Cathy eventually secured a place on an 11-week “Career Returners” programme with O2, open to men and women, which included being buddied with a 20-year-old male student who was also with the company on work experience. He helped to acquaint her with new technology, such as using an iPhone and accessing the company’s virtual private network from her laptop so she could work from home but still access internal files.
“On the assessment day, I thought they must have been looking at my project management skills. But they weren’t looking at us for specific roles. They were just thinking, ‘These women have a lot to offer, let’s see what they can do.’ That was refreshing.”
In fact, by hiring female returnees, companies can access hard skills these women developed in their former high-level jobs — and for a discount. In return, employers coach older females back into working life.Through her returnship, Ms McDonnell gained a full-time role as an operations data consultant, handling projects within service management at O2.She still is earning less than she would like to. “But it’s a foot in the door and the salary is up for review in six months,” she says.
It is still overwhelmingly women who stay home to care for young families. UK government figures show that women account for around 90 per cent of people on extended career breaks for caring reasons.
A lack of middle-aged women working, particularly in highly skilled roles, is costing the UK economy 50bn a year, according to a report. The report found that men over 50 took home nearly two-thirds of the total wages paid out to everyone in that age range in 2015. It blamed the pay gap on the low-skilled, part-time roles older women often accept. Some 41 per cent of women in work in the UK do so part-time, as opposed to only 11 per cent of men.
A study last year by economists found “robust evidence of age discrimination in hiring against older women” in a range of white and blue-collar jobs. The data show that it is harder for older women to find jobs than it is for older men regardless of whether they have taken a break from working.
【汉译英】(《网络空间国际合作战略》):
现在,以互联网为代表的信息技术迅速发展,引领了生产新变革,创造了人类生活新空间,拓展了国家治理新领域。中国大力实施网络强国战略、国家信息化战略、国家大数据战略、“互联网+”行动计划。中国大力发展电子商务,推动互联网和实体经济深度融合发展,改善资源配置。这些措施为推动创新发展、转变经济增长方式、调整经济结构发挥积极作用。
中国欢迎公平、开放、竞争的市场,在自身发展的同时,致力于推动全球数字经济发展。中国主张自由贸易,反对贸易壁垒和贸易保护主义。我们希望建立开放、安全的数字经济环境,确保互联网为经济发展和创新服务。我们主张互联网接入应公平、普遍。中国愿加强同其他国家和地区在网络安全和信息技术方面的交流与合作。我们应共同推进互联网技术的发展和创新,确保所有人都能平等分享数字红利,实现网络空间的'可持续发展。
CATTI三级笔译 B卷
【英译汉】:
In December 2019, a cluster of pneumonia cases were found. Scientists believe that It was caused by a previously unknown virus- Now named COV ID-19.
Coronaviruses have the appearance of a crown. Crown in Latin is called "corona" and thats how these viruses got their name. There are different types of coronaviruses that cause respiratory and sometimes gastrointestinal of symptoms.
Its known that coronaviruses circulate in a range of animals. But the animals which transmit C OVID-19 are not known yet. And the exact dynamics of how the virus is transmitted is yet to be determined.
From what is known so far, there can be a number of symptoms ranging from mild to severe. There can be fever and respiratory symptoms such as cough and shortness of breath. In more severe cases, theres been pneumonia, kidney failure and death. There is currently no specific medication for the virus and treatment is supportive care. There is currently no vaccine to protect against the virus. Treatment and vaccines are in development.
Nevertheless, we are committed to combatting the COVI D-19 epidemic. Its certainly troubling that so many people and countries have been affected, so quickly. Now that the virus has a foothold in so many countries, the threat of a pandemic has become very real. But it would be the first pandemic in history that could be controlled. The bottom line is: we are not at the mercy of this virus.
The great advantage we have is that the decisions we all make-as governments, businesses, communities, families and individuals can influence the trajectory of the epidemic. We need to remember that with decisive, early action, we can slow down the virus and prevent infections. Among those who are infected, most will recover.
Its also important to remember that looking only at the total number of reported cases and the total number of countries doesnt tell the full story. This is an uneven epidemic at the global level. Different countries are in different scenarios, requiring a tailored response. Its not about containment or mitigation. Its about both.
All countries must take a comprehensive blended strategy for controlling their epidemics and pushing this deadly virus back. Countries that continue finding and testing cases and tracing their contacts not only protect their own people, they can also affect what happens in other countries and globally. The WHO has consolidated its guidance for countries in four categories: those with no case; those with sporadic cases; those with clusters; and those with community transmission. For all countries, the aim is the same: stop transmission and prevent the spread of the virus.
For the first three categories, countries must focus on finding, testing, treating and isolating individual cases and following their contacts. In areas with community spread, testing every suspected case and tracing their contacts become more challenging. Action must be taken to prevent transmission at the community level to reduce the epidemic to manageable clusters.
【汉译英】
水稻是世界上最主要的粮食作物之一,世界上一半以上人口(包括中国 60%以上人口)都以稻米作为主食。中国是世界上最早种植水稻的国家,至今已有 7000 年左右的历史,当前水稻产量占全国粮食作物产量近一半。水稻作为主要的粮食,无论对中国还是对世界的重要性都是不言而喻的。中国在超级杂交水稻(super hybrid rice)生产方面成就突出,关键人物便是袁隆平。被誉为“中国杂交水稻之父”。他的名字不仅在中国家喻户晓,在国际上也享有盛誉。袁隆平于上世纪 60 年代开始杂交水稻研究。他带领科研团队使中国杂交水稻一直领先于世界水平,不仅不断实现杂交水稻的高产量目标,而且在生产实践中不断推广应用,从实际上解决了中国人吃饭难的问题。袁隆平还多次到美国、印度等国家传授技术,为 30 多个国家和地区的政府官员和科研工作者讲学,促进杂交水稻技术造福世界。
1987 年 11 月 3 日,联合国教科文组织在巴黎总部向袁隆平颁发科学奖,认为他的科研成果是“第二次绿色革命”。2004年,袁隆平获得世界粮食奖(the World Food Prize),表彰他为人类提供营养丰富、数量充足的粮食所做出的突出贡献。
【CATTI三级笔译考试练习题及答案】相关文章:
CATTI笔译考试词汇07-10
CATTI三级笔译:超全备考经验10-25