- 相关推荐
专四阅读理解模拟训练题
面对已经开始的2018年的专四备考,小编特地整理了两篇专四阅读理解模拟训练题,希望对大家有用。

专四阅读理解模拟训练题一
Three English dictionaries published recently all layclaim to possessing a “ne w” feature. The BBCEnglish Dictionary contains background informationon 1,000 people and places prominent in the newssince 1988; the Oxford Advanced Learner ’sDictionary: Encyclopedic Edition is the OALD plusencyclopedic entries; the L ongman Dictionary ofEnglish Language and Culture is the LDOCE pluscultural inf ormation.
The key fact is that all three dictionaries can be seen to have a distinctly “c ultural” as well aslanguage learning content. That being said, the way in whic h they approach the culturalelement is not identical, making direct comparisons between the three difficult.
While there is some common ground between the encyclopedic/cultural entries for the Oxfordand Longman dictionaries, there is a clear difference. Oxford lays cl aim to being encyclopedic oncontent whereas Longman distinctly concentrates on the language and culture of the English?speaking world. The Oxford dictionary c an therefore stand more vigorous scrutiny for culturalbias than the Longman pub lication because the latter does not hesitate about viewing the restof the worl d from the cultural perspectives of the English?speaking world. The cultural objectives of the BBC dictionary are in turn more distinct still. Based on an anal ysis of over 70million words recorded from the BBC World Service and National P ublic Radio of Washingtonover a period of four years, their 1,000 brief encyclo pedic entries are based on people andplaces that have featured in the news rece ntly. The intended user they have in mind is aregular listener to the World Ser vice who will have a reasonable standard of English and adeveloped skill in list ening comprehension.
In reality, though, the BBC dictionary will be purchased by a far wider range of languagelearners, as will the other two dictionaries. We will be faced with a situation where many of theusers of these dictionaries will at the very least h ave distinct socio?cultural perspectives andmay have world views which are tot ally opposed and even hostile to those of the West.Advanced learners form this kind of background will not only evaluate a dictionary on howuser?friendly it is but will also have definite views about the scope and appropriateness ofthe various socio?cultural entries.?
1. What feature sets apart the three dictionaries discussed in the passage from traditionalones??
A. The combination of two dictionaries into one.?
B. The new approach to defining words.?
C. The inclusion of cultural content.?
D. The increase in the number of entries. ?
2. The Longman dictionary is more likely to be criticized for cultural prejudice because ?______?.?
A. its scope of cultural entries goes beyond the culture of the English?speaking world?
B. it pays little attention to the cultural content of the non?English?speaking countries?
C. it views the world purely from the standpoint of the English?speaking people?
D. it fails to distinguish language from culture in its encyclopedic entries?
3. It is implied in the last paragraph that, in approaching socio?cultural content in adictionary,social thought should be given to ?___ ___?.
A. the language levels of its users?
B. the number of its prospective purchasers?
C. the different tastes of its users?
D. the various cultural backgrounds of its users
参考答案:
1. C) 根据文章第一段可知新出版的这三本字典都有一个新的特征(既不 同于以往的特征 )那就是,根据第二段第一句 “The key fact is that all three dictionaries can be seento have a distinctly “cultural” as well as languagelearning content”,除 了语言学习的内容外又增加了有关“文化方面”的内容, 因此选项C为正确答案。选项A、B 文章未涉及,选项D不符合题意。?
2. C) 根据文章第三段第四至六行 “The Oxford dictionary can there fore stand more vigorousscrutiny for cultural bias than the Longman publication because the latter does not hesitateabout viewing the rest of the world from t he cultural perspectives of the English?speakingworld.”可知, 作者对牛津和朗 曼字典进行了比较。作者认为相对于朗曼字典,牛津字典更能经得起文化偏见方面的推敲, 这是因为朗曼字典只是从英语国家的文化观点去审视其他国家的文化,这正好符合选项C的 内容。选项A、B、D都不符合题意。?
3. D) 根据文章最后一段可知,这三本字典会有各种各样的读者来购买, 这些读者的'社会文化背景也会是各种各样的,他们中一定有些人生活在世界观与之相反甚至 敌视的文化背景下。这些高级学习者不仅可以根据这本字典是否合用来评价它,而且对各种 社会文化词条的内容和准确性都有自己的看法,也就是说字典的编纂者要考虑到这些。选项 D符合以上分析的内容。
专四阅读理解模拟训练题二
Nature's Gigantic Snow Plough
On January 10, 1962, an enormous piece of glacierbroke away and tumbled down the side of amountain in Peru. A mere seven minutes later, whencascading ice finally came to a stop ten miles downthe mountain, it had taken the lives of 4,000 people.
This disaster is one of the most“devastating”examples of a very common event: an avalanche of snow or ice. Because it isextremely cold at very high altitudes, snow rarely melts. It just keeps piling up higher andhigher. Glaciers are eventually created when the weight of the snow is so great that the lowerlayers are pressed into solid ice. But most avalanches occur long before this happens. As snowaccumulates on a steep slope, it reaches a critical point at which the slightest vibration willsend it sliding into the valley below.
Even an avalanche of light power can be dangerous, but the Peruvian catastrophe wasparticularly terrible because it was caused by a heavy layer of ice. It is estimated that the icethat broke off weighed three million tons. As it crashed down the steep mountainside like agigantic snow plough, it swept up trees, boulders and tons of topsoil, and completely crushedand destroyed the six villages that lay in its path.
At present there is no way to predict or avoid such enormous avalanches, but, luckily, theyare very rare. Scientists are constantly studying the smaller, more common avalanches, to tryto understand what causes them. In the future, perhaps dangerous masses of snow and icecan be found and removed before they take human lives.?
1. The first paragraph catches the reader's attention with a ?_____?.
A. first hand report?
B. dramatic description?
C. tall tale?
D. vivid world picture ?
2. In this passage "devastating" means ?______?.
A. violently ruinous?
B. spectacularly interesting?
C. stunning?
D. unpleasant ?
3. The passage is mostly about ?______?.?
A. avalanches
B. glaciers
C. Peru
D. mountains
参考答案:
1. A) 文章的.第一段就像一个新闻报道,报道了在秘鲁发生的雪崩的灾难性后果,一下子就吸引了读者的注意力。?
2. A) 根据语境线索可判断出词义为A。?
3. A) 通读全文可知,文章主要是讲述雪崩的形成。
【专四阅读理解模拟训练题】相关文章:
英语专四阅读理解真题演练10-15
最新专四英语阅读理解预测押题09-18
2018专四英语阅读理解临考冲刺题11-04
2017年英语专四阅读理解预测题08-22
专八阅读理解考试题模拟训练10-09
专四考试通关模拟训练题10-05
大学英语专四考试阅读理解密训题08-20
2018年专四考试阅读理解训练题《雅典》08-27