- 相关推荐
高考英语阅读理解试题及答案(通用6套)
在社会的各个领域,许多人都需要跟试题打交道,借助试题可以更好地检查参考者的学习能力和其它能力。那么问题来了,一份好的试题是什么样的呢?下面是小编整理的高考英语阅读理解试题及答案,欢迎阅读与收藏。

高考英语阅读理解试题及答案 1
Polar-ice meltdownSome scientists warn that ice near the Earth’s Poles may indeed be melting. This “polar meltdown” may be the first sign that the Earth is heating up. We could be in very serious trouble if this trend continues. It is estimated that a meltdown of as little as 10 percent of Antarctica’s ice would raise sea levels around the globe by 4 to 9 meters. Floods would cover low-lying regions and turn coastal cities like New York and New Orleans into real life underwater world.Scientists first predicted in the 1970s that heat trapped in the Earth’s atmosphere could cause a polar meltdown. Many now believe that human activities are turning up the heat. When we burn fossil fuels like coal and oil, we add carbon dioxide(CO2) gas to the Earth’s atmosphere. Cutting down trees also makes CO2 levels raise because trees normally soak up CO2 to make food. Scientists say higher CO2 levels strengthen the “greenhouse effect” and could increase the Earth’s temperature. In fact, CO2 levels have risen by 30 percent since the Industrial Revolution of the 18th and 19th centuries.Over the past three years, satellite measurements have shown a sea level rise of about a quarter inch worldwide. “If nothing is done to reduce fossil-fuel pollution and global warming, sea levels will rise even more.” says geologist Richard Alley.But even Alley admits that a polar meltdown would take time. The ice in Antarctica and Arctic locks up nearly nine times the volume of water contained in all the world’s rivers and lakes. These are such big “ice cubes” and it would probably take thousands of years to melt them.Another scientist Charles Bentley doesn’t think a meltdown will happen at all. “Even if warmer temperatures begin to melt polar-ice,” he says, “the excess moisture would most likely be redeposit as snow.” In other words, the melted ice would evaporate into the atmosphere, refreeze, and fall as rain and snow over the Poles.
1. What consequence of global warming is mentioned in the -font-weigpassage?
A. More tropical storms. B. More tropical diseases.
C. Changes in farm productivity. D. Coastal flooding.
2. Which of the following statements does the second paragraph support?
A. CO2 in the atmosphere cannot keep the heat from escaping into space.
B. The increase of CO2 gas may warm the planet and help to melt polar ice.
C. Cutting down trees helps to greatly reduce CO2 levels.
D. The end of the short-lived age of fossil fuels is already in sight.
3. Geologist Richard Alley most likely agrees that _______.
A. the sea-level rise can be prevented by cutting back on energy-consuming activities
B. the recent breaking off of ice blocks from Antarctica is just a natural part of a long-term cycle
C. Antarctica temperatures have significantly changed since the Industrial Revolution
D. the polar meltdown may be an accidental change of climate rather than a sign of global warming
4. Charles Bentley believes that a polar meltdown will not occur because _______.
A. governments around the world are beginning to reduce CO2 levels in the air
B. a melting of the polar ice cannot be achieved with the present technologies
C. the melted ice in the polar areas would change into snow and rain over the Poles
D. the sun’s heat would have no chance of being absorbed by the polar ice
5. In which paragraph does the author mention the immense quantities of polar ice?
A. In the second paragraph. B. In the third paragraph.
C. In the fourth paragraph. D. In the fifth paragraph.
【答案与解析】本文就极地冰雪融化的事实进行了探讨,主要说明了极地冰雪融化的原因及危害,文章最后一段也简述了极地冰雪融化不会对地球产生影响。
1. D。细节题。全球气温升高造成的后果是:从 Floods would cover low-lying regions and turn coastal cities…可知答案选D。
2. B。概括题。第2段主要讲了一些人为的活动(如CO2 增加)会导致气温的'升高,故可知答案为B。
3. A。推理题。从 If nothing is done to reduce fossil-fuel pollution and global warming, sea levels will rise even more(如果不采取措施减少污染的话,全球气温升高会导致海平面上升)也就是说如果减少一些能源消耗可能对海平面上升有所抑制,故答案选A。
4. C。细节题。从 the melted ice would evaporate into the atmosphere, refreeze, and fall as rain and snow over the Poles可知答案选C。
5. C。判断题。从第4段 The ice in Antarctica and Arctic locks up nearly nine times段可知答案为C。
高考英语阅读理解试题及答案 2
The United States government wants to know what the public thinks about its findings on the safety of cloned animals.
The Food and Drug Administration says meat and milk from clones of adult cattle, pigs and goats are safe to eat. An F.D.A. official called them as safe to eat as the food we eat every day. And when those clones reproduce sexually(有性繁殖), the agency says, their offspring(后代) are safe to eat as well. But research on cloned sheep is limited. So the F.D.A. proposes that sheep clones not be used for human food.
The United States this year could become the first country to approve the sale of foods from cloned animals. First, however, the public will have ninety days to comment on three proposed documents. On December 28th the F.D.A. released a long report, called a draft risk assessment, along with two policy documents.
The agency says it must receive comments by April second. The F.D.A. seemed ready to act several years ago, but an advisory committee called for more research.
For now, the government will continue to ask producers to honor a request that they not sell foods from cloned animals.
Clones are still rare. They cost a lot and are difficult to produce.
The F.D.A. says most food from cloning is expected to come not from clones themselves, but from their sexually reproduced offspring. It says clones are expected to be used mostly as breeding animals to spread good qualities.
Public opinion studies show most Americans do not like the idea of food from cloned animals. But this research also shows the public knows little about cloning.
Cloning differs from genetic engineering. A cell taken from a so-called donor animals is grown into an embryo(胚胎)in the laboratory. Next, the embryo is placed into the uterus(子宫)of a female animal. If the process is successful, the pregnancy reaches full term and a genetic copy of the donor animal is born.
1. From the passage we know that .
A. foods from cloned animals are popular in America
B. cloned adult animals are safe to eat except sheep.
C. cloned animals will be easy to produce
D. most foods from cloning is expected to take place of other foods
2.The main purpose of the text is to .
A. tell a interesting story B. give some advice on foods
C. give a report D. compare different opinions
3. Who believe that foods from cloning are safe to eat?
A. Most Americans B. An advisory committee
C. Critics D. The F.D.A.
4.It can be inferred from the last paragraph that .
A. cloning has much in common with genetic
B. not every cell taken from a donor animal can grow into a genetic copy
C. the donor animal should be a female one
D. cloned animals grow faster than normal ones
答案及解析:
1.B.推理判断题。从文中第二段可推出。
2.C.主旨大意题。本篇文章是关于克隆食物的安全问题的报道。
3.D.事实细节题。从“The Food and Drug Administration says meat and milk from clones of adult cattle, pigs and goats are safe to eat.…”可知。
4.B. 推理判断题。从最后一段“If the process is successful, the pregnancy reaches full term and a genetic copy of the donor animal is born.”可知答案。
高考英语阅读理解试题及答案 3
Precipitation, commonly referred to as rainfall(降雨量), is a measure of the quantity of water in the form of either rain, hall(雹子), or snow which reaches the ground, The average annual(每年的) precipitation over the whole of the United States is thirty-six inches. It should be understood, however, that a foot of snow is not equal to a foot of precipitation. A general formula(公式) for computing the precipitation of snowfall(降雪量) is that thirty-- eight inches of snow is equal to one inch of precipitation. In New York State, for example, seventy-six inches of snow in one year would be recorded as only two inches of precipitation. The total annual precipitation Forty inches of rain would be recorded as forty inches of precipitation. The total annual precipitation would be recorded as forty-two inches.
1. The word “precipitation” includes _____.
A. only rainfall B. rain, hail, and snow
C. rain, snow, and fog D. rain, snow, and ice
2. What is the average annual rainfall in inches in the United States?
A. Thirty-six inches B. Thirty-eight inches
C. Forty inches D. Forty-two inches
3. If a state has 152 inches of snow in a year. by how much does this increase the annual precipitation?
A. By two feet B. By four inches C, By four feet D. By 152 inches
4. Another word which is often used in place of precipitation is ______.
A. wetness B. snowfall C. rainfall D. dryness
答案:
1B 2 A 3 B 4 C
高考英语阅读理解试题及答案 4
Good afternoon, and welcome to England. We hope that your visit here will be a pleasant one. Today, I would like to draw your attention to a few of our laws.
The first one is about drinking. Now, you may not buy alcohol (酒) in this country if you are under 18 years of age, nor may your friends buy it for you.
Secondly, noise. Enjoy yourselves by all means, but please don’t make unnecessary noise, particularly at night. We ask you to respect other people who may wish to be quiet.
Thirdly crossing the road. Be careful. The traffic moves on the left side of he road in this country. Use pedestrian crossings (人行横道) and do not take any chances when crossing the road.
My next point is about litter (throwing away waste material in a public place). It is an offence (违法行为) to drop litter in the street. When you have something to throw away, please put it in your pocket and take it home, or put it in a litter bin.
Finally, as regards smoking, it is against the law to buy cigarettes or tobacco (烟草) if you are under 16 years of age.
I’d like to finish by saying that if you require any sort of help or assistance, you should contact your local police station, who will be pleased to help you.
Now, are there any questions?
1. The main purpose of this speech would be to ____ .
A. prepare people for international travel
B. declare the laws of different kinds
C. give advice to travellers to the country
D. inform people of the punishment for breaking laws
2. How many laws are there discussed in the speech?
A. Three. B. Four. C. Five. D. Six
3. From the speech we learn that ____
A. In this country, if you are under 18 years of age, you may not buy alcohol, but your
friend can buy it for you.
B. You may not buy cigarettes or tobacco unless you are above 16 years of age.
C. Because the traffic moves on the left side of he road ,you must use pedestrian crossings
when crossing the road.
D. You can’t make noise except at night.
4. The underlined word contact in the seventh paragraph means ____ .
A. keep in touch with B. get in touch with C. join D. report
5. Who do you think is most likely to make the speech?
A. A policeman B. A lawmaker C. A teacher D. A lawyer
答案:
90、(1分)
1C 2 C 3 B 4 B 5 A
高考英语阅读理解试题及答案 5
A year ago, I paid no attention to English idioms, though my teacher emphasized(强调) the importance again and again. But soon, the importance of English idioms was shown in an amusing experience.One day, I happened to meet an Englishman on the road, and soon we began to talk. As I was talking about how I was studying English, the foreigner seemed to be astonished. Gently shaking his head, shrugging his shoulders, he said, “You don’t say!” “You don’t say!” I was puzzled. I thought, perhaps this is not an appropriate topic(适当的话题). “Well, I’d better change the topic.” So I said to him. “Well, shall we talk about the Great Wall? By the way, have you ever been there?” “Certainly, everyone back home will laugh at me if I leave China without seeing it. It was magnificent.” He was deep in thought when I began to talk like a tourist guide. “The Great Wall is one of the wonders in the world. We are very proud of it.” Soon I was interrupted again by his words:“You don’t say!” I couldn’t help asking, “Why do you ask me not to talk about it?” “Well, I didn’t request you to do so, ” he answered, greatly ” Hearing this, the Englishman laughed to tears. He began to explain, ‘You don’t say’ actually means ‘really!’ It is an expression of surprise. Perhaps you don’t pay attention to English idioms.” Only then did I know I had made a fool of myself. Since then I have been more careful with idiomatic expressions. Remember: what the English teachers said is always right to us students.
1. A year ago, I paid no attention to English idioms because _______.
A. English idioms were not important
B. I was not careful with English idioms
C. my teacher didn’t emphasize the importance of them
D. I had no interest in them
2. At first, on hearing “You don’t say,” I thought the foreigner meant _______.
A. he was not interested in the topic
B. he was only interested in the Great Wall
C. I had talked too much
D. I had to stop talking
3. The underlined word in the first paragraph probably means _______.
A. interesting
B. important
C. terrible
D. unlucky
4. Which of the following is true according to the passage?
A. The Englishman left China without seeing the Great Wall.
B. The Englishman wanted to see the Great Wall after I talked about it.
C. The Englishman wanted me to act as his guide.
D. The Englishman visited the Great Wall and thought it worth visiting.
5. After the Englishman explained the idiom, _______.
A. I thought the Englishman had made me a fool
B. the Englishman became a real fool.
C. I felt very silly
D. I became more carefully in everything
【答案与解析】本文向我们讲述了作者因为不明白 “You don’t say”英语习语的确切含义而发生的一场笑话。
1. B。事实细节题。根据A year ago, I paid no attention to English idioms, though my teacher emphasized the importance again and again(尽管老师对英语习语强调了很多次,但我还是没注意)可知作者对学英语习语是很粗心的,即答案为)B。
2. A。事实细节题。根据I thought, perhaps this is not an appropriate topic可知答案为A。
3. A。词义猜测题。阅读全文可知这是一次非常有趣的经历,amusing意为“有趣的'”,即答案为A。
4. D。事实细节题。根据他的回答Certainly, everyone back home will laugh at me if I leave China without seeing it. It was magnificent! 可知答案为D。
5. C。推理判断题。根据C。
高考英语阅读理解试题及答案 6
Driving a car at high speed along a highway seems to be fun. You need only to follow the bright traffic(交通) signs beside the highways and it will take you to where you wish.
But to a London taxi driver, driving is not an easy job. A taxi driver has to have not only good driving skills but also a good knowledge of the city of a London, from the smallest lane(小巷) to the most popular bar(酒吧) around. He has to be at the service of all kinds of passengers at all times.
A certain London taxi driver told of his job as follows.
During the night it is quite usual for him to stop two or three times for some refreshments (点心). He said. “I never drink when I’m working ---- I would lose my licence(执照).”
He normally goes home between 2 and 3 O’clock in the night, There are times he has to stay longer and try to make more runs. He said, “That’s the worst thing about working for yourself. If you don’t make the money , no one is going to give it to you.”
London taxi drivers not only ‘take’ but also ‘give’ , Every summer hundreds of children from London will go for a day at the sea--- by taxi! Their rides are paid by the taxi drivers, and these fares(车费) all go to the ‘London Taxi Fund for Underprivileged Children.’ At the sea. they are met by the mayor, and a lunch party is also held in honour of the taxi drivers and the children. After a happy day running around the sea beaches and visiting the market, the children go home again-- by taxi, and free of charge, of course!
1. To be a London driver is not easy because ______.
A. he has to follow the bright traffic signs
B. he has to have good driving skills and know all the places in the city
C. he has to serve all kinds of passengers at all times
D. both B. and C
2. The London taxi drivers _______.
A. work hard because on one would give them money for doing nothing
B. never stop driving in the city
C. only work between 2 and 3 o’clock in the night
D. are very rich
3. The author of the passage says that _______.
A. the taxi driver works longer than is necessary
B. the more runs the taxi driver makes, the more he gets
C. the taxi driver doesn’t like to work for others
D. the taxi drivers in the city not only take money but also give money
4. London taxi driver _______.
A. take money because they have to pay for the children’s ride
B. go to the sea for a day in the summer
C. pay the fares for the poor children to the sea for a day once every year
D. give the poor children a free ride for a day at the sea once every year
5. The underlined words Underprivileged Children mean children _______.
A. of low income families B. who like to travel in taxi
C. who wish to go to sea but have no money D. from London
答案:
1D 2 A 3 B 4 C 5 A
【高考英语阅读理解试题及答案】相关文章:
2017高考英语阅读理解专项试题及答案04-09
高考英语阅读理解带答案06-07
高考英语阅读理解题及答案02-03
2017年高考英语阅读理解专项试题及答案05-02
最新英语阅读理解模拟试题及答案12-30
职称英语《综合A》阅读理解精选试题及答案06-01
2017年高考语文阅读理解试题及答案03-20